15-07 Skivrelease i augusti

Den 15:e augusti släpps två nya skivor med kören A Capriccio och Anton Leanderson-Andréas som kompositör och dirigent. Skivreleasen sker i samband med en konsert i Folkärna kyrka, där musiken framfördes för ca ett år sedan efter en intensiv inspelningsperiod på närliggande Sjöviks folkhögskola. Skivorna är en sammanfattning av stycken för kör skrivna under det senaste decenniet, både för kör a cappella och med ackompanjemang. Mycket av musiken är också skriven och framförd i trakterna kring Avesta och Sjöviks folkhögskola.


LÖRDAG 15 AUGUSTI 16:00 FOLKÄRNA KYRKA, AVESTA


Den tonsatta dikten Morgon av Karin Boye. Från skivan Bliv min ro.

I know them all. Förhandslyssning av det sista stycket, tillika titelspåret till den andra skivan.


Affisch:

Programblad

Releasekonsert


KOMMENTAR: Det är med stor glädje och iver som jag nu efter ungefär ett års lång process och väntan äntligen börjar se ett resultat i form av inte bara en utan två(!) skivor. Det faktum att musiken långsamt växt fram, provats och processats under det senaste decenniet gör dessa skivors ankomst än mer speciell och det är inte utan att det känns lite väl spännande ibland.

Tanken på att spela in en skiva med egna kompositioner har funnits sedan många år tillbaka, men det var nog egentligen inte förrän mötet med A Capriccio som projektet verkligen började ta form. Jag har länge haft svårt att lämna ifrån mig min egen musik till någon annan innan jag själv har fått göra ett antal framföranden. Framföranden som innebär att jag får lära känna min egen musik bortom notbilden och se hur den formas tillsammans med en ensemble. A Capriccio var en utmärkt sådan ensemble. Begåvade sångare och drivna notläsare med en stark vilja att få sjunga (sluka! vältra sig i!) nya stycken och ny musik. Förutsättningarna var därmed mycket goda och kort efter vår första gemensamma konsert skrev jag en Missa brevis a cappella direkt för A Capriccio. Vidare utvecklades de tre Pär Lagerkvist-tonsättningarna Låt mig gå vilse i ditt ljus, Det blir vackert där du går och Jag har gått inunder stjärnor tillsammans med kören och nådde så sin slutgiltiga form.

På skivorna finns också musik som jag skrev för Andreaskören, min första kör i By-Folkärna pastorat som jag ledde i närmare 10 år. Bliv min ro, Morgon och Psalm XXIII är alla verk som kommer ur kreativa år tillsammans med kören med bland annat sju skrivna mässor på olika teman och med olika sammansättningar av musiker. Dessa förutsättningar och erfarenheter har också i stor grad gjort skivorna möjliga.

Slutligen tror jag att den fantastiskt fina inspelningshelg vi fick på Sjöviks folkhögskola i slutet av juli 2014 bidrog starkt till slutresultatet; en alldeles fantastiskt trevlig sammansättning av korister, musiker m.fl., ett (milt sagt) strålande väder där vi hade stor glädje av närheten till badstranden, bryggan och skuggan i körsbärslunden! God mat, god dryck och en oförskämt trevlig samvaro på kvällarna.

Resultatet av detta? Över en timme inspelad musik (samt en konsert) under loppet av tre dagar samlat på två skivor som jag hoppas ska falla i god jord och som jag själv ser som en av de vackraste av toppar på ett tio år gammalt isberg.

Anton Leanderson-Andréas, 26 juli 2015