15-09 Kompositionshöst

Under 2015 har projektet Ecce gratum förts till dopfunten och fått ta klingande form vid fyra konserter i maj. Dessutom har några ytterligare stycken till texter som beskriver våra årskiftningar tillkommit i form av tonsättningar av Strindbergs Sommarafton och av Södergrans dikt Höstens bleka sjö. Hösten fortsätter i kompositionens tecken med en beställning av en Missa brevis som ska framföras vid återinvigningen av Silvbergs kyrkas orgel i december. Även ett av Helena Munktells större verk ska bearbetas och renskrivas på uppdrag av församligen i Grycksbo där kompositören är född och uppväxt. Utöver det finns också planer på att skriva ett större verk för A Capriccio och instrumentalensemble med turné våren 2016.


P1010438


KOMMENTAR:

Ur tystnad kommer musik. Ur mörker kommer ljus. Under stundande höst hoppas jag kunna dela med mig av bådadera bland annat genom beställningsverket inför återinvigningen av orgeln i Silvbergs kyrka, som går under arbetsnamnet Missa brevis för SABdiv och orgel. Många av idéerna har redan börjat ta form och de sista pusselbitarna kommer antagligen att komma på plats så snart jag får känna på den för mig nya akustiken och den för kyrkan nya orgeln. Detta i samband med en konsert som vi gör med A Capriccio i ovannämnda kyrka den 18 oktober. Vid samma konsert framförs också nyskrivna alster av de (av mig gladeligen handledda) deltagare som läser inriktning komposition på Sjöviks folkhögskola.

Kompositionsarbetet och undervisningen kommer att kombineras med arbetet att överföra ett av Munktells större körverk från de inte alltid så tydliga originalnotskrifterna till notprogram, detta på uppdrag av Grycksbo församling. Uppdraget kom till genom en rad trevliga tillfälligheter från det gångna året och jag ser verkligen fram emot att få lära känna mer av Munktells dynamiska, äventyrliga och många gånger lekfulla tongångar. Jag gissar mig också till att dessa stildrag stämde bra in med kompositörens egen personlighet, vilken jag därmed och väldigt gärna lär känna postumt genom arbetet med musiken.

De stunder som blir kvar kommer jag ägna åt vårens stora projekt som kommer innefatta kör, instrumentalensemble och eventuellt också dans!

Önskar alla en höst av ljud och ljus och där vi får drömma och minnas att det snart kommer en vår!

Ecce gratum!

Anton Leanderson-Andréas, 6 september 2015


Tillägg: Fjerran på enslig stig (Helena Munktell)

Bearbetning av Fjerran på enslig stig av Helena Munktell för SSATB a cappella.
I original för solo + piano / solo + manskör.