23-02 Gud låt solen skina

Konsert med folkmusikmässa för kör och folkmusiktrio

Medverkande:
Kören A Capriccio
Fanny Källström, fiol
Simon Nyberg, gitarr
Alice Andersson, barytonsax
Anton Leanderson-Andréas, kompositör & dirigent

Kören A Capriccio ger en varierad konsert i folkmusikens tecken tillsammans med dessa eminenta musiker. Konserten avslutas med folkmusikmässan Gud låt solen skina, skriven och arrangerad av dirigenten, där välkända folkmelodier vävs ihop med mässtexterna.


KONSERTER

19/2 STENKVISTA KYRKA, ESKILSTUNA 16:00

25/2 STRÄNGNÄS DOMKYRKA 16:00

26/2 STJÄRNSUNDS KYRKA, HEDEMORA 16:00


PRESENTATIONER

A Capriccio är en välrenommerad kör från Eskilstuna med en rik konsertverksamhet för ensemblens erfarna sångare som alltid är nyfikna på nya utmaningar. Repertoaren är varierad med tyngdpunkt på nyskriven musik varav ett femtiotal uruppföranden det senaste decenniet. Kören startades 1994 i Arboga av Birgitta Rosenquist-Brorson, har tidigare letts av Elisabeth Edström. År 2012 flyttade kören sin hemvist till Eskilstuna och leds sedan dess av Anton.

Fanny Källström – folkmusiker, violinist och kompositör – har studerat vid Musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Hon har arbetat med teater, både som kompositör och som musiker, och uppmärksammats för sin nyskrivna folkmusikmässa Tiden har sin gång som uruppfördes i Storkyrkan i Stockholm våren 2022. Hon har tidigare arbetat med grupper så som Duo Systrami och Göran Månsson med vänner.

Simon Nyberg gitarr och diverse stränginstrument, har bakgrund i jazzen men ses oftast i folkmusikaliska sammanhang där han turnerar med musiker som Lena Willemark, Sébastien Dubé, kanadensiska violinisten Jaron Freeman-Fox och med old time-bandet Six String Yada. Simon undervisar vid sidan av turnerandet på bland annat Musikhögskolan Ingesund och vid Lunnevad och Bollnäs folkhögskolor.

Alice Andersson är folkmusiksaxofonist från Delsbo, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, med stor folkmusikalisk bredd. Hon spelar med bland annat Två Otrevliga Flickor, Stockholm Lisboa Project och R.U.R, och har även skrivit och turnerat med föreställningen Sveriges Medeltida Landskapslagar The Musical och med frigruppen Dramakuten. Förutom sin frilansande verksamhet är hon eftertraktad pedagog och undervisar Gävleborgs Ungdoms Folkband och på Sjöviks folkhögskola.

Anton Leanderson-Andréas studerade vid musikhögskolan, Örebro universitet 2006–2011 och har sedan dess skapat sig en bred karriär inom körsång och a cappella. Han är medlem i vokalensemblen Vocado som har erhållit fina utmärkelser, vunnit förstapris i flera internationella tävlingar och turnerat återkommande i Asien och Europa. Anton är kursansvarig och lärare för Sjöviks musiklinje, lärare i körsång och dirigering vid Bollnäs folkhögskola samt dirigent för körerna A Capriccio och Västerås Kammarkör. Anton är efterfrågad som körledare, kompositör och pedagog inom såväl klassisk som rytmisk kör med folkmusik, jazz och pop a cappella.


The Sun